Dierenartsenpraktijk Melody Slabbekoorn

Dierenartsenpraktijk voor kleine huisdieren

Leuke nieuwtjes en weetjes!

Volg op de voet wat er in de praktijk gebeurt of lees leerrijke tips voor uw hond of kat. 

Je kan ook steeds de facebookpagina 'Dierenarts Melody Slabbekoorn' volgen met leuke posts!

Welkom Kim!







Sinds kort kan je Kim terugvinden in de praktijk! Zij is de nieuwe collega van Melody.


Stressless met je kat naar de dierenarts - tips!

1. Train je kat van kitten af!

Het beste is om je katten van jongs af aan (onder de 7 weken) te leren om de transportbox te gebruiken.

2. Gelukkig thuis, gelukkig op stap 

Optimaliseer de omgeving en het leven van je kat volgens de "10 stressless cat-tips" en de kans is groot dat je kat een dierenartsbezoek aangenamer beleeft. 

3. Kies de juiste transportbox 

Een transportbox heeft de juiste maat als je kat erin kan liggen en recht kan zitten. 

Liefst kan je je kat bovenaan in en uit haar transportbox heffen en kan zij zelf langs voor in- en uitstappen. Ook het volledige deksel kunnen afnemen, kan handig zijn. Meerdere openingen is hoe dan ook comfortabeler voor jou, voor de dierenarts en zeker ook voor je kat!

Bij de keuze van het materiaal is het heel belangrijk dat je alles kan afwassen en ontsmetten. Je kat communiceert immers voornamelijk via geuren. Zij markeert plekken als veilig en niet veilig. Tijdens een stressvolle trip kunnen katten angstferomonen verspreiden of misschien een accidentje hebben in de box. De box komt ook in aanraking met allerlei vreemde, bedreigende geuren in de praktijk van je dierenarts. Die geuren na ieder bezoek verwijderen is van cruciaal belang, want die herinneren je kat (extra) aan een eventueel onaangename trip. 

4. De transport is deel van de leefomgeving

De transportbox pas bovenhalen wanneer jullie naar de dierenarts moeten, doet bij je kat vast een alarmbel rinkelen. Je kat weet heel goed wat er volgt. Zorg ervoor dat de transportbox een onderdeel van je kat haar omgeving, dan kan zij de box als een veilige plaats beschouwen. 

5. De transportmand is leuk!

Leg dagelijks iets extra lekkers voor je kat in de box om de associatie met de box nog positiever te maken! Maak het gezellig met haar favoriete dekentje met haar eigen, veilige herkenbare geur. En voeg er nog een t-shirt met jouw vertrouwde geuren aan toe. 

6. Relax

Het is voor mensen niet evident, maar je kat merkt het zeker op als jij je anders gedraagt. Het zijn zulke routinebeesten! Probeer dus te ontspannen want ze merken jouw stress en worden daardoor nog meer gestrest. 

7. Afdekken

Er komen heel wat prikkels op je kat af tijdens een transport. Wellicht kalmeert het je kat als je het aantal prikkels beperkt door een dekentje over de box te leggen. Je vermijdt op die manier ook oogcontact met andere dieren, wat heel bedreigend kan overkomen voor een kat. 

8. Breng extra dekentje mee

Je kat zal zich het meest veilig voelen op een dekentje dat naar haarzelf ruikt. Dat dekentje kan je op de onderzoekstafel leggen. Het is niet het dekentje uit de transportmand, want dat zit onder je kat, dat trek je best niet onder haar uit. 

10. Meerdere katten thuis 

Als je meerdere katten hebt en er moet er eentje naar de dierenarts, let dan goed op bij het terug samen zetten! Katten herkennen elkaar aan hun geur. Door het manipuleren van de ene kat is het mogelijk dat de andere kat (thuis) de nieuwe geur niet herkent en daardoor je kat die is weggeweest als vreemde beschouwt. Vreemde kat = een bedreiging en vijand! Plaats je katten dus even apart zodat ze tot rust komen en doe een kortere versie van de introductie. 




Nieuw gezicht in de praktijk 

Jullie hebben haar misschien al gezien, maar Dagmar is het nieuwe gezicht in de praktijk. Ze zal Larissa vervangen in de dagdagelijkse taken die hier uitgevoerd moeten worden. 








Prettige feestdagen! 

 Een mooie kerst gewenst aan alle klanten vanwege de hele praktijk!











Nieuwe echo in de praktijk

Een nieuwe echo in de praktijk om nog betere beeldvorming te kunnen doen.











Registratie van je chip

Vanwege de wet op de privacy zullen alle contactgegevens van de hondenverantwoordelijke vanaf 1 mei in de database van DogID geanonimiseerd worden.

Door uw uitdrukkelijke toestemming te geven om uw contactgegevens openbaar te maken, zorgt u ervoor dat ze deze alsnog makkelijk kunnen terugvinden in geval uw hond verloren is.

.Bij DogID kan u dit in orde brengen. Ga hiervoor naar https://www.dogid.be/nl of contacteer ons.

 







BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR HONDENEIGENAARS

Al jarenlang worden alle chips van honden geregistreerd in de nationale databank DogID. Door de privacy wetgeving zullen uw gegevens echter niet meer te zien zijn bij het opzoeken van het chipnummer van uw dier. Het spreekt voor zich dat het daardoor veel moeilijker wordt om het baasje van een hond terug te vinden. Maar als uw hond wegloopt, wilt u natuurlijk graag zo snel mogelijk gecontacteerd worden!

De zichtbaarheid van uw gegevens kunt u gelukkig zelf wel aanpassen. Met uw persoonlijke toestemming zal de databank uw gegevens blijven publiceren zodat het chipnummer van uw hond steeds gelinkt blijft aan uw eigen contactgegevens. Het stappenplan dat u moet volgen om deze toestemming te geven, kunt u hier terugvinden.

Wij raden u aan om dit zo snel mogelijk in orde te brengen!

Voorlopig geldt dit alleen voor de honden, maar vermoedelijk zullen dezelfde regels worden toegepast op katten, en zal er een soortgelijk stappenplan om te volgen voor CatID.




Maand van de senior kat

Mijn kat drinkt meer dan vroeger, is dat normaal? Nee! Als je 1 van onderstaande tekenen waarneemt bij je kat, kan het zijn dat ze lijdt aan een aandoening zoals chronische nierziekte. Naar schatting vertoont 1 op drie katten ouder dan 12 jaar 1 of andere vorm van onvoldoende werkende nieren.

Bij de oudere kat is gewichtsverlies vaak 1 van de eerste tekenen dat er iets mis is. Gewichtsverlies kan wijzen op chronische ziekte zoals:

- Chronische nierziekte
- Suikerziekte
- Overactieve schildklier
- Osteoartrose
Weeg je kat elke maand, zeker vanaf de leeftijd van 10 jaar. 

Onderstaande tekenen wijzen op mondproblemen. Tandvleesontsteking of gingivitis is een zeer pijnlijke aandoening die ervoor zorgt dat je kat niet normaal kan eten. Als je 1 van deze tekenen herkent, kan je ons contacteren voor een afspraak.


Katten worden sneller ouder dan mensen. Vanaf 10 jaar wordt een kat als senior beschouwd! Dit is namelijk het equivalent van 56 mensenjaren. Met deze tabel kan je de leeftijd van je kat inschatten. 


Artrose is het langzaam en progressief wegslijten van het gewrichtskraakbeen. Deze aandoening komt bij 9 op 10 katten ouder dan 12 jaar voor. Kleine aanpassingen in de omgeving maken onderdeel uit van de algemene aanpak, aarzel niet op raad te vragen. 



Passen tuig 

Yara kreeg een Perfect Fit tuig cadeau. 

Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken voor het passen van een tuig voor je hond. 








Nieuw werkblad in operatie/hospitalisatie

Het werkblad met kasten is afgewerkt en al volop in gebruik in de operatie/rx ruimte. Bedankt aan VDS Maatwerk voor het meedenken en de snelle en mooie oplevering.  
















Het belang van regelmatig tanden poetsen

Het is zeer belangrijk om de tanden van uw hond/kat op regelmatige basis te poetsen. Dit kan d.m.v. een tandenborstel of kauwsnacks (waar ze lang aan kauwen). Het dagelijks poetsen van de tanden zorgt voor een 40% winst bij het afbreken van tandplak terwijl om de twee dagen tot 25% winst geeft. Wanneer je eenmalig per week poetst is dit slechts 10% meer. Je kan ons steeds raadplegen voor meer tips of de aanschaf van correcte tandenborstel/tandpasta of goeie kauwsnacks.